Varför odla egna snittblommor?

frilandsodlade narcisser

Men varför ska du odla egna snittblommor, går det inte lika bra att köpa? Frågade en välmenande bekant när jag sa att jag skulle börja odla snittblommor. Och jag fick helt enkelt svara att nej, det går faktiskt inte lika bra att köpa snittblommor hos floristen eller på Ica eftersom de flesta blommor där antingen odlas i uppvärmda växthus eller flygs in från andra sidan jorden.

Sittblommor med lägre klimatpåverkan

I grund och botten handlar det om att göra bättre val. Det är få som ifrågasätter att lokalt odlad mat i säsong är ett bättre klimatval än mat som flygs runt hela världen eller odlas i uppvärmda växthus. Den samlade konsumentgruppen blir allt med medvetna och väljer mat som är närodlad, i säsong och helst ekologisk. Men vi är inte alls lika medvetna konsumenter när det kommer till vilka blommor vi köper.

Brudar efterfrågar pioner och dahlior året om, eukalyptus är en självklar utfyllnad och ingen funderar över hur de där svenska tulpanerna som säljs på nyår växer när det är snö från Kalmar till Treriksröset. Eller vart mängderna av hortensia, rosor och gerbera växer året om. Svaret både på tulpanerna och rosorna är i enorma, uppvärmda växthus som slukar massor av energi.

Precis som vår mat har en lägre klimatpåverkan när vi väljer lokalt och i säsong har frilandsodlade snittblommor en lägre klimatpåverkan än de som flygs in eller odlas i uppvärmda växthus. Och konsumenterna börjar sakta men säkert få upp ögonen för det klimatavtryck som den populära fredagsbuketten på deras bord innebär. Men än så länge är inte efterfrågan tillräckligt stor för att det ska vara enkelt att få tag på lokala snittblommor i säsong och då är det att odla egna som gäller.

Och säsongen är mycket längre än man tror! Planerar man ordentligt och kombinerar odling på friland med icke-uppvärmda växthus och vildplockade blommor kan man ha färska blommor från mars till sent i oktober. Och däremellan finns andra vackra växter att göra arrangemang av, både färska och torkade.

Stötta blomsterupproret

Att handla lokala blommor i säsong brukar kallas för att ta det av slow flowerrörelsen. Som ganska ofta började missnöjet med hur något ser ut att pyra i USA, där slow flower-rörelsen har växt sig stark tillsammans med begreppet farmer-florist och entreprenörer som Erin Benzakein på Floret Farms i spetsen. Precis som med mat börjar blommor få ta tid och växa långsamt, i sin egen takt och i säsong. Och såväl konsumenter som florister jublar – äntligen går det att välja klimatsmarta blommor i säsong! I alla fall från mars till oktober.

Samtidigt börjar fler och fler blomsterbönder att ta floristliknande roller och sälja sina egna buketter, inte bara på farmers markets och gårdsbutiker utan som leverantörer till bröllop och evenemang. Farmer-florist-centerpiecerörelsen kan liknas vid böndernas och restaurangernas från-jord-till-bord med en aktör som har kontroll över hela kedjan. Och brinner för kvaliteten.

I Sverige är det Hanna Wendelbo, Emily Bratt och Paulina Alesand som gått i bräschen för rörelsen i och med Blomsteruppropet. Där uppmanar de såväl florister som konsumenter att tänka till kring vilka blommor de väljer, och som Emily Bratt säger: inte alla dagar är en dahliadag.

Du som vill stötta Blomsteruppropet och stärka slow flowerrörelsen i Sverige kan antingen börja odla dina egna snittblommor, handla hos lokala odlare och fråga efter lokalt odlade blommor i säsong hos din florist. Som med så mycket annat är det efterfrågan som styr utbudet och ju fler vi är som frågar efter snittblommor i säsong desto fler kommer att erbjuda det.

Kom igång och odla egna snittblommor

Om du känner dig peppad att avvara en rabatt eller pallkrage i din egen trädgård, eller varför inte skapa ett helt blomsterland för snittblomsodling, kan ta del av våra tips för att odla snittblommor här.

Det är enkelt, roligt och du kommer ha mycket fler blommor att välja mellan än om du är van att handla snittblommor och buketter hos floristen eller på Ica. Dessutom är det få saker som ger en så bra känsla som att gå ut i morgondaggen och plocka ihop en egenodlad bukett att ge bort när man blivit bortbjuden på middag,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *