Odla zinnia som snittblomma

rosa zinnia

Att odla zinnia som snittblomma är enkelt och kan belöna en med ett hav av färgsprakande blommor från midsommar fram till frosten. Zinnia är en lättodlad snittblomma som passar extra bra för buketter eftersom de har långa, styva stjälkar som ger stöd både till sig själv och till andra blommor. En extra bonus är att zinnia är en riktig fjärilsmagnet och på så sätt ser till att öka pollineringen i trädgården.

Så gör du för att odla zinnia som snittblomma

 1. Välj långa sorter

  När man ska odla zinnia som snittblomma gäller det att välja höga sorter som får långa stjälkar. Eftersom zinnia finns i en mängd färger och storlekar från 20 cm till 90 cm lönar det sig alltså att ta en extra titt på fröpåsen. Jag väljer sorter som är minst 70 cm långa, Zinnia Elegans är en variant som kommer i flera färger och ger bra, höga plantor för den som vill odla zinnia som snittblomma.

 2. Förså sex veckor innan utplantering

  Det går att direktså zinnia i pallkrage eller rabatt men man får bäst resultat om man försår plantorna sex veckor innan utplantering efter sista frost. För mig som bor i zon 2/3 innebär det att jag kan plantera ut mina zinnor och vara säker på att de överlever runt nationaldagen när järnnätterna är förbi. Jag räknar bakåt och försår därför mina zinnior i mitten av april, ibland lite tidigare så att jag har plantor tidigt om maj skulle visa sig vara varmt utan frost.

  Zinnia har känsliga rötter så förså en i varje kruka eller i ett soil block av storleken medium som får stå i ett minidrivhus tills att skotten kommit upp. Zinnia är känslig för mögel och röta så vattna inte för mycket och plantera inte för tätt, det är viktigt att luften kan cirkulera. Plantera om till en större kruka när plantan har fått ett par blad – och tänk på att näringen i såjord bara räcker ett par veckor.

  Även om det är tacksamt att odla zinnia för att de blommar mer och mer ju fler blommor man skördar kan det vara bra att så en ny omgång varannan till var tredje vecka fram till juli och återplantera. Då vet man att man hela tiden får långa, fina blommor.

 3. Avhärda och plantera ut efter frost

  När frostrisken är förbi börjar det bli dags att avhärda plantorna innan utplantering. Det görs för att de ska vänja sig vid solen och inte bli brända. Börja med en kvart och öka på lite varje dag under en till två veckor. Hellre för långsamt än för snabbt.

  Zinnior är soldyrkare så plantera ut dem i ett soligt läge med minst sex timmars full sol per dag. Ju mer sol, desto mer blommor. När man ska odla zinnia är det viktigt att tänka på att varje planta blir stor och ger flera blommor så man vill inte sätta dem för tätt, 30*30 cm per planta brukar vara lagom med yta när man ska odla zinnia som snittblomma.

 4. Stötta upp och trimma

  När plantorna är utplanterade gäller det att ge dem lagom med stöd och vatten. Zinnia klarar sig utan stöd men man får rakast och bäst stjälkar om man sätter ut ett växtnät eller kompostgaller ungefär 40-50 centimeter över markytan. Plantan växer igenom gallret men får stöd och klarar regn bättre samtidigt som stjälken inte kan växa helt fritt.

  För att maximera blomningen kan du nypa av mittenstjälken precis över ett par blad när plantan blivit ungefär 45 centimeter lång. Det uppmuntrar plantan till att förgrena sig och ge fler och längre stjälkar. Tänk på att det kan försena blomningen något så välj tidpunkt med omsorg om det är viktigt att du har blommor vid ett visst datum.

 5. Vattna rätt och lagom

  Zinnia hatar att få vatten på sina blommor så vattna underifrån, helst med droppslang. Eftersom de är soldyrkare behöver man vattna ofta och ordentligt, minst en halvtimme en gång i veckan i mulet väder och upp till en timme per dag om det är soligt. Tänk på att vi har väldigt långa sommardagar i Sverige och att solen nästan aldrig går ned på sommaren. Det gör att vi får extra fina blommor men också att vattningsriktlinjer på engelskspråkiga sidor sällan stämmer – deras dagar är kortare och blommorna får mindre sol, vilket gör att de behöver mindre vatten.

 6. Skörda när stjälken är mogen

  När det kommer till livslängd i vasen är det tacksamt att odla zinnia som snittblomma eftersom de klarar sig en till två veckor om man skördar blomman när stjälken är mogen. Det avgörs genom att ta tag om stjälken ca 20 centimeter under en fullt utslagen blomma och skaka lätt. Om stjälken inte böjer sig är den inte redo att skördas, om den däremot är hård och rak är det dags att ta fram saxen och njuta av blomman i vas och låta nya blommor växa fram på plantan.

Ps. drömmer du om en riktigt härlig snittblomsodling i din trädgård men har inte kommit igång än? Här finns ett inlägg om hur du kommer igång med att odla snittblommor i pallkrage eller blomsterland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *