Odla snittblommor

tulpaner i pallkrage för att odla snittblommor

Att odla snittblommor i trädgården är roligt och mycket enklare än man tror. Allt som behövs är en rabatt eller pallkrage i ett soligt läge, frön eller knölar, vatten, planering och tålamod. Får man till det kan man plocka egna buketter från att tulpanerna tittar upp tills att frosten tar dahliorna. I det här inlägget går vi igenom hur du kommer igång med att odla egna snittblommor i pallkrage eller blomland.

Kom igång med att odla snittblommor

Såhär kommer du igång med att odla snittblommor i pallkrage eller blomsterland i din trädgård.

 1. Välj ut en solig plats i din trädgård

  När du ska odla snittblommor är det viktigt att välja en plats med så mycket sol som möjligt. De flesta sorters blommor som lämpar sig väl för snittblomsodling är soldyrkare och kräver full sol minst sex timmar om dagen för att utveckla stora, fina blommor och långa, raka stjälkar.

  Om du inte har någon plats med full sol går det bra att odla snittblommor ändå, men fokusera på sorter som tycker om lite svalare lägen.

 2. Anlägg bäddar och rabatter

  Till skillnad från resten av trädgården har snittblomsodlingen fokus på att leverera så mycket blommor som möjligt på så liten yta som möjligt och under så långt tid som möjligt. När man ska odla snittblommor är det helt enkelt fullt fokus på effektivitet. Raka bäddar gör det enkelt både att sköta om blommorna, rensa ogräs och planera hur mycket som ska sås.

  Vilken storlek du vill ha på bäddarna väljer du själv men tänk på att du ska kunna nå hela vägen in i bädden och gärna få plats med en skottkärra på gången mellan bäddarna. Vi gör våra bäddar 90 cm djupa (lite djupare än en pallkrage) och har 60 cm mellan dem.

  För att skydda mot sniglar och få upp temperaturen på jorden snabbare har vi upphöjda bäddar. 20 centimeter räcker bra – tänk på att de flesta blommor som används för att odla snittblommor blir runt en meter höga så du vill inte ha för höga bäddar till att börja med.

 3. Välj ut dina blommor

  När du vet hur mycket yta du har att odla på är det dags att börja välja ut vilka blommor du vill odla. Jag gillar sommarblommor som sås från frö och ger skörd redan första sommaren och blommor från knöl, till exempel dahlia. Då vet man att man får en bra skörd redan första året och behöver inte vänta på att perenner som pion och ros ska växa sig skördestora. Har du plats kan du absolut satsa på perenner också – när de väl vuxit till sig är de en fantastisk resurs för den som vill odla egna snittblommor. En av mina absoluta favoritblommor att odla för buketter är zinnia – de får långa, fina stjälkar och finns i otroliga färger.

  Glöm inte att planera för utfyllnadsväxter – det behövs mer än showstoppers i en bukett för att ge struktur och en bakgrund som gör att dina favoritblommor får den uppmärksamhet de förtjänar.

 4. Förbered jorden och tänk på bevattningen

  Efter att du bestämt vad du vill odla är det dags att förbereda bäddarna eller pallkragarna. Vill du odla snittblommor på friland kan det vara en bra idé att beställa ett jordprov för att se till att dina blommor får bästa möjliga förutsättningar för att växa sig stora och vackra. Ska du odla snittblommor i pallkrage eller nyanlagda bäddar fyller du på med den jord som passar de växter du vill odla.

  Passa också på att tänka på bevattningen: är din snittblomsodling stor kan det vara skönt med droppslangar som du kopplar på vattenutkastet och bara kan låta gå. Då slipper du vattna allt för hand och avdunstningen blir minimal. Om du ska odla snittblommor på en plats du inte är på varje dag kan det vara värt att överväga ett solcellsdrivet bevattningssystem som automatiskt vattnar när dina blommor behöver det som mest.

 5. Planera förodling och växtföljd

  När allt är på plats är det dags att börja fundera på hur många plantor du behöver för att fylla ut din odling. Kolla på fröpåsarna och se hur stor plats de behöver. Eftersom det är en snittblomsodling kan du sätta plantorna lite tightare än det står.

  Tänk också över växtföljden: många sorters som används för att odla snittblommor har en begränsas blomningsperiod. Det fina med en snittblomsodling är att du kan låta växterna stå i landet medan du blommar och sen rycka upp dem och plantera nya som snart kommer att blomma mer. De flesta återförsäljare av fröer uppger både hur länge sorten blommar och hur lång utvecklingstiden – det vill säga från utplantering till blomning – är. Använd den tiden för att räkna ut hur många omgångar blommor du får plats med i dina bäddar.

 6. Kom igång med odlingen

  När bäddarna är klara och planeringen är gjord är det äntligen dags att komma igång med att odla snittblommor. Försök att få till en yta avsedd för förodling där du kan driva upp dina plantor och sköt dem sedan enligt återförsäljarens instruktioner.

  Se till din snittblomsodling så ofta du kan. Plocka blommorna regelbundet, helst på morgonen, och vattna på kvällen när det är som minst risk att vattnet avdunstar innan blommorna hinner ta upp det.

 7. Plocka och njut av buketterna

  Sist men inte minst – se till att faktiskt plocka blommorna! De flesta av oss är hårt drillade att blommorna ska sitta kvar och förgylla trädgården tills de blommat över. Men snittblomsodlingen är ju till för att bli plockad – så skörda friskt och njut av dina buketter. Eller ge bort dem till nära och kära som kommer att älska att få ta del av dina egenodlade snittblommor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *