5 lättodlade snittblommor

en bukett lättodlade snittblommor

Det finns gott om lättodlade snittblommor för den som längtar efter att kunna plocka egenodlade buketter från tidig vår till sen höst. Här är mina fem favoriter för den som snabbt vill komma igång med att odla egna snittblommor.

Tulpaner

När julen är över fullkomligt flödar tulpanerna i våra butiker och ger ett löfte om att våren kommer. Men de flesta tulpaner som säljs i butikerna är antingen odlade i uppvärmda växthus eller influgna från Holland eller andra länder långt bort – helt enkelt riktiga klimatbovar. För den som kan tänka sig att vänta med sina tulpaner till mars är de riktigt lättodlade snittblommor som ger en tjuvstart på säsongen.

Att odla tulpaner är så enkelt som att stoppa ned lökarna i marken innan tjälen kommer och sen vänta på att de ska komma upp och börja blommar. Skörda dem gärna innan de slagit ut så håller de längre i vas. Det enda som egentligen är svårt med att odla tulpaner som snittblomma är att välja sort och lyckas skydda dem från hungriga rådjur. Men det är helt klart mödan värt när man kan plocka blommor i regnbågens alla färger redan i mars-april. Och dessutom mycket roligare tulpaner än vad man kan hitta i butik!

Påskliljor och narcisser

Strax efter tulpanerna börjar narcisserna, eller påskliljorna som många säger, blomma. De är lika lättaodlade snittblommor som tulpaner men skiljer sig på två sätt: rådjur brukar inte gilla narcisser och de kommer år efter år efter år, till skillnad från tulpaner som ofta är ettåriga. Så passa på att sprida ut dem lite här och där i trädgården och plocka allt eftersom och spara platsen i snittblomsodlingen till tulpanerna.

För dig som är lite skeptisk till påskliljor som snittblomma kan det vara värt att ta en extra titt på dem ändå. Narcisser finns i flera olika färger, från vita till gula, rosa och aprikosa. När man plockat dem är det viktigt att tänka på att narcisser helst står ensamma i en vas, annars dödar dem de andra blommorna då stjälkarna är lätt giftiga för andra växter.

Luktärtor

För många kanske luktärtor är en mormorsblomma – men det finns en anledning till att nästan allas mormor älskar luktärtor! De är nämligen väldigt lättodlade snittblommor som ger en nästan oändlig mängd blommor. Om man plockar dem regelbundet – så fort plantan tillåts bilda ärtskidor slutar den skapa nya blommor.

Luktärtor finns i regnbågens alla färger och självsår sig gärna till nästa år om du låter dem stå kvar i rabatten. Jag vill gärna styra vart mina luktärtor är så jag brukar plocka ärtskidorna och spara fröna till nästa vår. De frön man plockar från plantorna ger inte exakt likadana blommor nästa år, så om du vill vara säker på att få din favoritsort är det att köpa nya som gäller.

Zinnia

Första gången jag odlade zinnia blev jag så förälskad att jag vet att de kommer att finnas i min trädgård tills jag dör. Det är lättodlade snittblommor med raka, styva stjälkar som passar bra i buketter. Och ju mer man plockar desto mer blommor kommer!

Precis som med luktärtor gäller det alltså att plocka, plocka och plocka så att de fortsätter att blomma. Gör man det kan man få blommor från midsommar fram tills att frosten tar blommorna sent på hösten. Förr var zinnia vanligast i blandade påsar men nu går det att köpa specifika färger. Min trädgård fylls med stora, dubbelblommiga zinnior i cerice och vitt.

Här finns en guide för hur du gör för att odla zinnia som snittblomma.

Dahlia

Snittblomsodlingens absoluta drottning måste ändå vara dahlior. Bara tänk att en liten, skrumpen knöl kan förvandlas till en enorm buske med blommor som räcker från juli tills frosten kommer. Dahlior är verkligen lättodlade snittblommor även om de har ett oförtjänt rykte som divor. Och de kanske är lite diviga, både i krav och färgprakt, men om man bara ger dem sol och vatten så belönar de en i evighet.

Och precis som med många andra blommor som odlas som snittblommor ger de bara fler och fler knoppar ju mer man plockar. Tänk bara på att en dahlia måste ha slagit ut helt när du plockar den, har den inte gjort det kommer den inte att slå ut i vasen heller.

En stor fördel med dahlior är att de är relativt billiga sett till mängden blommor man får och om man kan förvara knölen frostfritt och under 15 grader på vintern kan man spara och återplantera knölen i nästan hur många år som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *